Харчові добавки
Дозволені у використанні в харчовій промисловості в допустимих нормах харчові добавки природного походження:
Дозволені у використанні в харчовій промисловості в допустимих нормах харчові добавки природного походження:
§ Е101 – рибофлавін.
Це не що інше, як вітамін В2.
§ E140 – хлорофіл.
Нешкідлива речовина, яка надає рослинам зелений колір.
§ Е152 – вугілля.
Усім відома корисна копалина, абсолютно нешкідлива.
§ Е160a – каротини.
Речовини, близькі за властивостями до вітаміну А.
§ Е161b – лютеїн.
Вітаміноподібна речовина, що сприяє поліпшенню зору, використовується в ліках.
§ E163 – антоціани.
Рослинні пігменти, що надають забарвлення листкам і пелюсткам квітів.
§ E181 – таніни.
Група речовин, аналогічних компоненту чаю, що додають йому терпкий смак.
§ E202 – калію
сорбіт. Один з найбільш популярних консервантів, абсолютно нешкідливий.
§ Е260 – оцтова
кислота. Нешкідливий компонент натурального походження.
§ E296 – яблучна
кислота. "Кислинка" яблучного походження.
§ Е270 – молочна
кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні
(скисання молока, квашення капусти та ін.)
§ E290 – карбон
диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду.
§ Е300 – аскорбінова
кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету.
§ E306-Е309 – токофероли.
Іншими словами, це вітаміни Е різних форм.
§ Е406 – агар-агар.
Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості,
натуральний і нешкідливий.
§ Е440 – пектини.
Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках), сприяють
очищенню кишечнику, виводять шлаки.
§ Е500
– натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.
§ Е507 – соляна
кислота. Аналогічна речовина виробляється у нас в шлунку.
§ Е641 – L-лейцин.
Одна з корисних амінокислот.
§ Е642 – лізин.
Ще одна корисна амінокислота.
§ Е-916 – кальцію
йодат. Використовується для збагачення продуктів харчування корисним для
здоров'я йодом.
Втім і вони
можуть сильно зашкодити людині. Наприклад, нешкідлива для більшості лимонна
кислота (Е 330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати
напад у хворих на виразку шлунка. Але через те, що багато продуктів
містять сумнівні або шкідливі для людини добавки - просто необхідно мати під
рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж
потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок.
- E110 – жовтий
"сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.
- Е122 – азорубін,
кармуазін. Може викликати алергію.
- E123 – амарант.
Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
- Е127 – еритрозин.
Може викликати гіперактивність щитовидної залози.
- E129 – червоний
чарівний. Канцероген.
- Е132 – індигокармін.
Може викликати нудоту, підвищення тиску, алергію.
- E200 – сорбінова
кислота. Може викликати шкірні реакції.
- E210 – бензойна
кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми.
- Е211 – натрію
бензоат. Потенційний канцероген.
- Е216-Е217 – солі
бензойної кислоти. Імовірно канцерогенні.
- Е220 – сульфур
диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту.
- Е221 – натрій
сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати
напади астми і ниркову недостатність.
- E235 – натаміцин.
Може викликати алергію, нудоту, пронос.
- E249 – калій
нітрит. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
- Е251 – натрій
нітрат. В організмі перетворюється на канцероген.
- Е322 – лецитин.
Самі по собі лецитини - корисні речовини, їх застосовують у медицині як
загальнозміцнюючий засіб, при недокрів'ї, неврозах. Але у добавках частіше
використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з
трансгенної сої.
- Е450 – пірофосфати.
Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою
каменів у нирках.
- Е621 – натрій
глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною кілька
пакетиків), можна отруїтися. В Америці на рік трапляються сотні тисяч
подібних випадків.
- Е622 – калій
глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою нерідко
отруюються при переїданні.
- Е951 – аспартам.
Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.
Може бути генетично модифікованим.
Немає коментарів:
Дописати коментар