середа, 7 січня 2015 р.

Хімічні речовини у харчуванні

                                                                Харчові добавки

        Дозволені  у використанні в харчовій промисловості в допустимих нормах  харчові добавки природного походження:
§  Е101 – рибофлавін. Це не що інше, як вітамін В2.
§  E140 – хлорофіл. Нешкідлива речовина, яка надає рослинам зелений колір.
§  Е152 – вугілля. Усім відома корисна копалина, абсолютно нешкідлива.
§  Е160a – каротини. Речовини, близькі за властивостями до вітаміну А.
§  Е161b – лютеїн. Вітаміноподібна речовина, що сприяє поліпшенню зору, використовується в ліках.
§  E163 – антоціани. Рослинні пігменти, що надають забарвлення листкам і пелюсткам квітів.
§  E181 – таніни. Група речовин, аналогічних компоненту чаю, що додають йому терпкий смак.
§  E202 – калію сорбіт. Один з найбільш популярних консервантів, абсолютно нешкідливий.
§  Е260 – оцтова кислота. Нешкідливий компонент натурального походження.
§  E296 – яблучна кислота. "Кислинка" яблучного походження.
§  Е270 – молочна кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні (скисання молока, квашення капусти та ін.)
§  E290 – карбон диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду.
§  Е300 – аскорбінова кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету.
§  E306-Е309 – токофероли. Іншими словами, це вітаміни Е різних форм.
§  Е406 – агар-агар. Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості, натуральний і нешкідливий.
§  Е440 – пектини. Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках), сприяють очищенню кишечнику, виводять шлаки.
§  Е500 – натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.
§  Е507 – соляна кислота. Аналогічна речовина виробляється у нас в шлунку.
§  Е641 – L-лейцин. Одна з корисних амінокислот.
§  Е642 – лізин. Ще одна корисна амінокислота.
§  Е-916 – кальцію йодат. Використовується для збагачення продуктів харчування корисним для здоров'я йодом.

        Втім і вони можуть сильно зашкодити людині. Наприклад, нешкідлива для більшості лимонна кислота (Е 330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих на виразку шлунка. Але через те, що багато продуктів містять сумнівні або шкідливі для людини добавки - просто необхідно мати під рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок.
  •      E110 – жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.
  •      Е122 – азорубін, кармуазін. Може викликати алергію.
  •      E123 – амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
  •      Е127 – еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози.
  •      E129 – червоний чарівний. Канцероген.
  •      Е132 – індигокармін. Може викликати нудоту,  підвищення тиску, алергію.
  •      E200 – сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції.
  •      E210 – бензойна кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми.
  •      Е211 – натрію бензоат. Потенційний канцероген.
  •      Е216-Е217 – солі бензойної кислоти. Імовірно канцерогенні.
  •      Е220 – сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту.
  •      Е221 – натрій сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати напади астми і ниркову недостатність.
  •      E235 – натаміцин. Може викликати алергію, нудоту, пронос.
  •      E249 – калій нітрит. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
  •      Е251 – натрій нітрат. В організмі перетворюється на канцероген.
  •      Е322 – лецитин. Самі по собі лецитини - корисні речовини, їх застосовують у медицині як загальнозміцнюючий засіб, при недокрів'ї, неврозах. Але у добавках частіше використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої.
  •      Е450 – пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках.
  •      Е621 – натрій глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною кілька пакетиків), можна отруїтися. В Америці на рік трапляються сотні тисяч подібних випадків.
  •      Е622 – калій глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні.
  •      Е951 – аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.

Немає коментарів:

Дописати коментар