неділю, 6 листопада 2016 р.

Реалізація виховної мети на уроках хімії

Навчальний процес починається з проектування його цілей і завдань. Цілі і завдання визначають усі наступні компоненти процесу – засоби навчання, форми і методи. Більшу частину свого часу дитина проводить у школі — на уроці. Урок — не лише основна форма навчання, як це прийнято вважати, але й сфера, в якій, переважно, відбувається шкільне виховання.
При укладанні конспекту учитель обов’язково має визначити мету уроку. Загальновідомо, що мета має бути триєдина: освітня, розвивальна, виховна. З освітньою все просто –  забезпечувати засвоєння  учнями знань відповідно до теми уроку. Розвивальна – розвивати певні якості мислення, логічні та розумові вміння. Виховна - …?
Вважають, що основним, якщо не єдиним, чинником, що впливає на виховну мету уроку є зміст навчального предмета. Такий підхід сьогодні не можна вважати достатнім і правомірним. Адже на уроці учень взаємодіє не лише зі змістом предмета. Звичайний аналіз структури уроку дає змогу виявити низку інших чинників, котрі привертають його увагу. Це і організація уроку, і взаємини його учасників (учителя і учнів), і матеріальні умови, в яких вони працюють, і власне навчальна праця, і контроль та оцінювання, і методи навчання, і психологічна атмосфера уроку, і ще деякі інші аспекти. Учень постійно стикається з ними і, безумовно, формує ставлення до них. Очевидно також, що він робить це дуже часто поза актуальною увагою вчителя. На уроці чинником виховання служить усе, з чим взаємодіє учень. А це означає, що вчитель змушений постійно тримати в полі зору всі аспекти уроку, вивчати їх виховні можливості і на цій підставі навчитися опосередковано впливати на весь виховний процес, спрямувати його у належне річище.
         Як сформулювати виховну мету уроку?
         Щоб виховна мета уроку звучала по сучасному, варто скористатися  Національною програмою виховання дітей та учнівської молоді в Україні.  
Можна використати такі формулювання:
 1)  Виховувати інтерес до вивчення хімії, потяг до наукової творчості.
 2) Виховувати розуміння ролі хімії в житті, розуміння важливості хімічних знань.
 3) Виховувати загальнолюдські цінності: національну свідомість, повагу до національної культури України, уявлення про природничі дисципліни як невід'ємну складову загальнолюдської культури.
 4)  Виховувати позитивні риси характеру: чесність і правдивість, наполегливість і силу волі, культуру думки і поведінки, відповідальність за доручену справу, ініціативу.
  5) Виховувати естетичну, правову, патріотичну, екологічну культуру, здоровий спосіб життя.
 6) Виховувати такі людські якості як: сумлінність, здатність до переборення труднощів, працелюбство.
  7) Виховувати патріотичну свідомість шляхом ознайомлення учнів з іменами та біографіями видатних учених, що створювали хімічну науку, зокрема видатних українських хіміків.
   8) Виховувати дисципліну, звичку до систематичної розумової праці.
   9)  Виховувати зібраність, самовладання, комунікативність ( уміння працювати в колективі ).
  10) Виховувати позитивне ставлення учнів до навчально-пізнавальної діяльності.
  11) Виховувати уміння сконцентруватися, слухати інших, співпереживати, формувати сприятливий моральний клімат.
Як реалізувати виховну мету, органічно вписавши її в навчальну канву уроку?
      Одним з основних принципів, покладених Національною програмою  в основу виховання, є акмеологічний принцип, який передбачає  побудову виховного процесу так, щоб вихованець засвоїв найвищі морально-духовні цінності; створення умов  для оптимальної самореалізації підростаючої особистості, розвитку її індивідуальних можливостей і здібностей. Напрями виховної роботи втілюються у відповідних результатах — міцно й органічно засвоєних загальнолюдських і національних цінностях, стратегії життя, яка передбачає постійний рух до здійснення нових, соціально значущих задумів; формування умінь долати труднощі, прогнозувати наслідки своїх учинків; здатності свідомо приймати рішення.
     Розглянемо  застосування деяких прийомів для реалізації виховної мети на уроках хімії.
1.     Прийом «Зв’язок поколінь»: мотивація навчальної діяльності шляхом  використання висловів відомих особистостей.  
Можна почати урок з епіграфу  і його обговорення. Розмірковуючи над епіграфом, діти самі ставлять мету уроку, або аналізують те, що вже знають, або знайомляться з історією хімії, або усвідомлюють необхідність отримання знань, або отримують певні виховні настанови від людей, які досягли успіху у житті.
В ході уроку вчителю доводиться аналізувати влучні і не дуже відповіді учнів (не забуваючи, звичайно, мудру пораду І. Гете: «Хочеш отримати розумну відповідь –  питай розумно»), оцінювати прийоми роботи, манеру поведінки, хвалити, надихати або, навпаки, «ставити на місце». І тут влучне слово, іронічний афоризм іноді більш повчальні, ніж рафінована нотація.
Пропоную добірку висловів відомих людей, які не обов’язково стосуються хімії, але завжди допоможуть вчителю досягти певних виховних цілей. 
·         Найкращий спосіб вивчити що-небудь – це відкрити самому. Д. Пойа
·        Цінні не ті знання, які відкладаються в голові як смалець, а ті, які перетворюються в розумові м'язи.      Герберт Спенсер
·        Люди забувають як швидко ти виконував роботу, але вони пам'ятають як добре ти її зробив.      Говард Ньютон
·        Щоб уникати помилок, необхідно набувати досвіду. Щоб набувати досвіду, треба робити помилки. Л.Д. Пітер.
·        Знання лише тоді знання, коли вони здобуті зусиллями своєї думки, а не тільки пам’яттю. Л.Толстой
·        Велич розуму вимірюється кількістю ідей та їх поєднанням. К.Гельвецій
·        Неуки ставляться до науки з презирством, невчені люди захоплюються нею, тоді як мудрі люди – вміють користуватися нею. Ф.Бекон
·        Не в кількості знань полягає освіта, а в повному розумінні й майстерному застосуванні всього того, що знаєш.  Дістервег
·        Не вважай невдачею те, що можна виправити. Катон
·        Не вважай себе великою людиною за довжиною твоєї тіні під час заходу сонця.  Піфагор
·        Найдосконаліший мозок іржавіє без дії.  Шерлок Холмс
·        Хто говорить, той сіє. Хто слухає, той збирає врожай. П'єр Буаст
·        Школа без дисципліни є млином без води. Ян Амос Коменський
·        Люди перестають думати, коли перестають читати. Дені Дідро
·        Найбільша помилка - вважати, що ти ніколи не помиляєшся. Томас Карлейль
·        Знати багато і не виказувати цього - моральна висота; знати мало і показувати себе знаючим - хвороба. Лао Цзи
·        Перед людиною є три шляхи до пізнання: шлях мислення - найбільш благородний, шлях наслідування - найбільш легкий і шлях особистого досвіду - найбільш важкий. Конфуцій
·        Ніщо так не сприяє душевному спокою, як повна відсутність власної думки. Георг Ліхтенберг
·        Пам'ять - це мідна дошка, вкрита буквами, які час непомітно згладжує, якщо іноді їх не поновляти різцем. Джон Локк
·        Слово належить наполовину тому, хто говорить, і наполовину тому, хто слухає. Мішель Монтень
·        Незнання не є аргументом. Бенедикт Спіноза
·        Розум, без сумніву, перша умова для щастя. Софокл
·        Не достатньо знати, необхідно також застосовувати. Анатоль Франс
·        Блаженство тіла - в здоров'ї, блаженство розуму - в знанні. Фалес Мілетський
Іноді доцільно певні вислови використати не як епіграф до уроку, а стосовно тієї ситуації, яка склалася у процесі навчання. Окрім того, виховній меті послужить повідомлення певних фактів з життя особистостей, думку яких було озвучено. Для підлітка дуже важливо мати достойний приклад для наслідування. Таким прикладом можуть служити як наші сучасники, так і історичні особистості, здатні своєю творчою біографією викликати відгук і переживання у школярів. Відомий педагог Василь Сухомлинський вказував на виховну роль образів великих людей. Адже, вивчаючи їх біографії, дитина вчиться досягати успіху у житті. Окрім того,  вміння  включити в розмову відомий вислів – ознака освіченої людини.

2.   Прийом естетичного стимулювання: доповнення змісту навчального предмета естетично значущою інформацією.
Зокрема:
·        На уроках хімії у 7-му і 8-му класах учитель може демонструвати фотографії цікавих сучасних архітектурних споруд, моделями яких є атоми чи молекули. Наприклад, «Атоміум» - атракціон у Брюсселі Бельгія, що по формі нагадує модель кристалічної структури атома заліза і має висоту 102 метри; «Біосфера Фуллера» - музей в Монреалі Канада, який своєю формою повторює половину однієї з алотропних модифікацій Карбону.
·        При вивченні тем  «Будова атома» та «Структурні формули вуглеводнів»  для зацікавлення учнів необхідно показувати моделі різних атомів та молекул. Для забезпечення цього, а також з метою розвитку творчих здібностей учитель може задати креативне домашнє завдання  -  виконати модель атома чи молекули, використовуючи наявні матеріали (тенісні м’ячики, пластилін, бусини, металевий дріт і ін.) Оцінюється акуратність а також естетична значущість роботи.
·        Також одне з творчих домашніх завдань - створити рекламу якоїсь речовини або реакції. Крім знання теоретичних відомостей, діти вчаться формулювати влучні  вислови, естетично оформляти роботу, відшуковувати цікавинки.

3.     Прийом «Інформаційна палітра»: доповнення навчального матеріалу цікавими відомостями, фактами, історичними даними.
    Оскільки на сучасному етапі  надається перевага компетентісним підходам до змісту освіти, варто будь-яку навчальну діяльність переплітати з реальністю.  Для цього у всі етапи навчальної діяльності включати зв’язки з реальністю і навколишнім світом.
Наприклад:
         Чи знаєте ви, що …
… екологічно найбезпечнішим паливом для двигунів внутрішнього згоряння є поки що 2 речовини – водень і амоніак. Чому?
… 1 м3 поліуретанового пінопласту («поролону») вбирає із поверхні води до 700 кг нафти чи нафтопродуктів.
… щоденно людина стикається із 63 000 хімічних сполук.
… щорічно на Землі від отруєння інсектицидами (засобами боротьби із шкідниками) вмирає або втрачає працездатність понад 500 000 осіб.
… при хронічному отруєнні сполуками Кобальту змінюється забарвлення волосся – воно набуває блакитного або синього відтінку.
… чисте золото – надзвичайно м’який і пластичний метал. Його шматочок розміром із сірникову головку можна витягнути в дротину довжиною понад 3 км або розкатати в прозорий блакитно-зелений аркуш площею 50 м2. Крізь таку найтоншу фольгу можна читати газету чи книжку.

         На уроках хімії виховну мету найкраще реалізовувати через здоров’язберігаючу та екологічну компетентності. Учні мають розуміти свою відповідальність як за власне здоров’я, так і за збереження довкілля, що їх оточує. Під таким вихованням розуміють такий розвиток волі, почуттів і рис характеру, які б проявлялися в правильній (етичній) поведінці по відношенню до себе та до навколишнього середовища.
        Щоб сформувати такі уміння, доцільно пропонувати учням спеціальні запитання, які допоможуть їм сприймати хімічні знання вплетеними у повсякденне життя. Наприклад:
·        Чому пральні порошки з біологічно активними добавками особливо сильно пошкоджують шкіру рук?
·        Чому взимку рекомендують полоскати білизну в солоній воді, якщо передбачається, що сушитиметься вона на відкритому повітрі?
·        Чи можна у приготуванні для побілки вапняного розчину використовувати алюмінієвий посуд?
·        Які метали мають бактерицидні властивості?
·        Як можна пояснити «здуття» банок з консервами?
·        На етикетках деяких продуктів харчування написано: «Містять буряковий цукор». Про яку речовину йдеться?
·        У деяких селищах вода у криницях є неприємною на смак і утворює пластівці при пранні господарським милом, тобто є «твердою». Чим це можна пояснити?
Такі запитання підводять учнів до розуміння того, що хімія – це не тільки теоретична наука, але й необхідна умова нашого нормального існування. А правильне застосування знань з хімії допоможе уникнути багатьох небезпек у повсякденному житті. Учні мають усвідомити, що знання про речовини та їх властивості необхідні їм для того, щоб краще пізнати навколишній світ і підготуватись до активного життя в суспільстві, незалежно від того, якої професії вони набудуть в майбутньому.

Одним із ефективних засобів впливу на учнів є розв’язування задач з виховним навантаженням . Добре підібрані  і правильно методично розташовані задачі допомагають учневі засвоїти теоретичний матеріал, роблять курс хімії більш цікавим, викликають потребу в нових знаннях і вмінні їх здобувати. Але крім прямого впливу ( формування нових знань), зміст задач має прихований вплив на свідомість учня. К.Д. Ушинський зазначав, що «…у хороших викладачів справа виходить так, що задача є водночас вельми цікавим оповіданням, і уроком сільського господарства чи домашньої економії або історична і статистична тема, і вправа з мови». Пропоную деякі приклади задач «з виховним навантаженням».

                                      РОЗЧИНИ. 9 КЛАС
1)    Відомий і медицині йодний розчин – це 10% розчин йоду в спирті. Визначіть масу йоду, що міститься в 450 г такого розчину.
2)    Вторинна переробка 1 т паперу зберігає близько 30 000 л води і 6 т деревини. Підрахуйте, скільки збережеться води і деревини, якщо ви здасте 40 кг макулатури?
3)    Для зупинки кровотечі і для лікування запалень в медицині застосовують 10% розчин кристалогідрату CaCl2∙6H2O. Скільки даної речовини потрібно для приготування 2 кг такого розчину?

НЕМЕТАЛИ. 10 КЛАС
4)    Скільки пального використано автомобілем за один робочий день, якщо за цей час у повітря виділилося 16 кг карбон(ІІ) оксиду (чадного газу), а при згорянні пального масою 1 кг виділяється в повітря 800 г карбон(ІІ) оксиду?
5)    Котельня спалює 2 т вугілля за добу. Масова частка Карбону в ньому 84%, Гідрогену – 5%, Сульфуру – 3,6%, решта – негорючі домішки. Якою повинна бути площа лісу, щоб поповнити втрати кисню в повітрі, використаного для спалювання вугілля у котельні, якщо 1 гектар лісу дає за добу 10 кг кисню?
6)    Дві хазяйки готувалися до прання: перша підігріла воду до 600С і замочила в ній білизну, а друга нагріла воду до кипіння, прокип’ятила її 5 хв., потім остудила до 600С і тільки після цього розпочала прання. У кого білизна краще відпереться? Як це можна пояснити? Яким простим дослідом це можна довести?
7)    Людина за добу видихає в середньому 600 л вуглекислого газу. Обчисліть об’єм вуглекислого газу, що:
а) видихає учень за урок?
б) видихають 30 учнів за 6 уроків?
в) через який час учні відчуватимуть дискомфорт у класній кімнаті, що не провітрюється, площею 100 м2 і висотою 4 м? (це буде спостерігатися при підвищені об’ємної частки вуглекислого газу в повітрі до 0,25%).


4.     Прийом дидактичної гри: виховну мету можна реалізовувати у розвитку інтелектуальних, емоційних, мотиваційних  якостей особистості через ігрову навчальну діяльність.
     Василь Сухомлинський писав: «У грі розкривається перед дітьми світ, творчі можливості особистості. Без гри немає і не може бути повноцінного дитячого розвитку.»
      Дидактичні ігри насамперед формують соціальні якості особистості: вміння прислухатися до думки інших, працювати у команді, проявляти виконавські та лідерські якості. У процесі гри виховується наполегливість, організованість, відповідальність.
     Наприклад, одноманітне виконання вправ, написання рівнянь реакцій стомлює дітей, а тому виникає байдужість до навчання. Проте виконання тих самих завдань у процесі гри “Хто швидше?” стає для дітей вже захоплюючою, цікавою діяльністю через конкретність поставленої мети – в кожного виникає бажання перемогти, не відстати від товаришів, не підвести їх, показати всьому класу, що він вміє, знає.
      Можна підібрати цікавий кросворд або провести гру «Поле чудес», в результаті яких  виходить слово, яке несе в собі виховне навантаження.

5.     Прийом «Міжпредметні зв’язки»: збудження інтересу до навчання, а також виховання позитивного ставлення учнів до навчально-пізнавальної діяльності можливе шляхом поєднання викладеного матеріалу з знаннями із інших навчальних предметів. 
     Як правило, більшість унікальних творчих відкриттів, зроблених у сучасній науці, техніці чи мистецтві, акумулюють у собі ідеї з різних галузей людської діяльності. Діти від народження не однакові за своїми задатками і здібностями, у них різні можливості розвитку, деякі навчальні  предмети подобаються їм більше, ніж інші. Особливо це стосується вивчення хімії, яка для більшості учнів залишається незрозумілим набором символів, формул, рівнянь. Тому корисно для створення емоційного настрою на уроці хімії для учнів гуманітарного профілю давати творчі домашні завдання: написати казку, вірш, розповідь до певної теми.
     Можна також використовувати історичні повідомлення про відкриття елементів, речовин, про життя ті діяльність відомих хіміків.
     При вивченні природних сполук елементів можна використати знання учнів з географії про поклади корисних копалин, а знання з фізики – при розгляді властивостей речовин.

     На уроках хімії також доцільно використовувати з виховною метою краєзнавчі та профорієнтаційні компетентності. Дослідження рідного краю сприяє поглибленню знань, умінь і навичок учнів, їх здібностей та виховує любов до Батьківщини. Пропоную декілька тем, при вивченні яких можна використовувати краєзнавчі матеріали.

9 клас. Тема: Використання вуглеводів, їх біологічна роль. Загальна схема виробництва цукру. (на Рівненщині є 6 цукрових заводів, із них працює лише два. Розглядається схема виробництва цукру на Мізоцькому заводі).
10 клас. Тема: Будівельні матеріали. (на території Здолбунівського району працюють такі підприємства як: цегельний завод, цементно-шиферний комбінат, завод залізобетонних конструкцій).
11 клас. Тема: Органічні речовини як основа сучасних матеріалів. Пластмаси. (Здолбунівський завод пластмасових виробів)
         Учням, індивідуально або колективно, пропонується описати запропоноване підприємство, давши відповіді на певні питання. Виконану роботу оформляють як звіт або презентацію. Дане завдання сприяє вихованню сумлінності, працелюбності, комунікативності, відповідальності за доручену справу, вміння працювати у колективі та багато іншого.

Враховуючи наведені вище напрямки посилення виховної спрямованості шкільного курсу хімії, все ж таки хочу наголосити, що навчальна робота школярів на уроках, як елемент виховання, також надзвичайно важлива. Необхідність переконливого аргументування  розв’язку задачі чи поясненні хімічних властивостей речовин сприяє розвитку наполегливості, вміння самостійно  долати  труднощі, критичного ставлення до себе і оточуючих. У процесі виконання завдань формуються дослідницькі і творчі навики, здатність логічно мислити, переконувати опонентів, захищати свою власну думку. Навчальна діяльність на уроках повинна виховувати почуття відповідальності за якість і результат роботи, а отже формувати ціннісне ставлення до праці. Оскільки навчання для школярів – це праця, то підготувати учнів до трудової діяльності означає перш за все виховати у них вміння і потребу вчитися.

Отже, визначаючи виховну мету конкретного уроку, учитель, з одного боку, має керуватися загальними вимогами до виховання і розвитку учнів, спиратися на наступність і перспективність у вихованні особистості, а з іншого - враховувати можливості змісту матеріалу й навчальної мети конкретного уроку, характер засвоюваних понять, здійснювати реалізацію виховної мети у поєднанні з освітніми цілями.
Формування позитивних стосунків на уроках, ціннісних орієнтирів та ставлень багато в чому залежить від запропонованого саме вчителем стилю навчальних стосунків. Стиль спілкування вчителя та учнів на уроці - це, перш за все, забезпечення демократичних стосунків як важливої передумови реалізації та самореалізації потенційних можливостей кожного учня.

Таким чином, цілісною науково-методичною та дидактичною системою, що реалізує освітню, виховну і розвивальну функції навчання, залишається урок. Пройшовши випробування протягом кількох століть, він і сьогодні не втрачає своєї унікальності та неповторності. Виховна спрямованість уроку має стати визначальною.

Немає коментарів:

Дописати коментар